Ostrov (Octpob) – Rusia, 2006

Ostrov (rusă: OCTPOB) este un film regizat în anul 2006 de regizorul rus Pavel Lungin, având ca protagoniști principali pe actorii Petr Mamonov,Viktor Sukhoruhov și Dmitri Diuzhev. Regizorul Pavel Lungin a fost desemnat cel mai bun regizor la festivalul de film de la Cannes din anul 1992, cu filmul „Taxi Blues”. sursa: („Pavel Lungin”, articol scris de Vera Ivanova and Mikhail Manykin)
Filmul „Ostrov”, tradus în limba română și ca „Insula”, este o adevărată peliculă iconografică de zugrăvire a exercițiilor de mântuire a unor monahi obișnuiți viețuind într-o mănăstire din nordul înghețat al Rusiei. O continuare a tradiției tarkovskiene de pictură religioasă pe peliculă cinematografică. Filmul “Insula” (Ostrov), calificat de numeroşi critici ca fiind unul din cele mai reuşite filme din ultimele decenii, a fost vizionat, potrivit unor estimări, de jumătate din populaţia matură a Federatiei Ruse. Un film “pentru oameni şi despre oameni”, “Insula” are menirea de a readuce valorile spirituale ortodoxe în societatea capitalistă, atee şi materialistă.

Regizor: Pavel Lungin
Scenarist: Dmitri Sobolev
Producător: Pavel Lungin, Serghei Shumakov , Olga Vasilieva
Distribuitor: Studio Pavel Lungin
Muzică: Vladimir Martynov
Distribuție: Petr Mamonov, Viktor Sukhorukov, Dmitri Diuzhev
Premiera: 2006
Durata: 112 min.
Țara: Rusia
Limba originală: rusă, germană,
Buget: $ 1,900,000

1942. In timpul razboiului, marinarul Anatoli si capitanul sau Tihon sunt surprinsi in cursul noptii de soldati nemti in timp ce incarca niste carbune. Pentru a-i cruta viata, nazistii ii cer lui Anatoli sa-l impuste pe Tihon. Acesta se agata disperat de viata si isi impusca colegul care cade in apa. Vaporul pe care se afla este aruncat in aer de nemti dar a doua zi Anatoli este gasit si salvat de calugarii de la manastirea din apropiere.
Dupa 34 de ani il gasim pe Anatoli la manastire unde se face util servind drept fochist. Este urmarit in continuare de tradarea si crima savarsita in tinerete pentru care se caieste rugandu-se necontenit in singuratatea ostrovului sau. Ciudatenia caracterului sau atrage atentia calugarilor care nu-l inteleg dar ii tolereaza excentricitatile. Ei nu stiu ca parintele Anatoli a dezvoltat darul clarviziunii si ca oamenii vin la el pentru rezolvarea problemelor lor. Unul dintre acestia este un amiral insotit de fiica sa bolnava. Amiralul se dovedeste a fi Tihon care a supravietuit impuscaturii si a invatat sa-l ierte pe Anatoli. Eliberat de acest pacat si simtindu-si sfarsitul aproape, Anatoli este insotit in ultimele sale clipe de calugari care ii inmormanteaza trupul in ostrovul ce ii fusese altar de rugaciune.

[button url=”http://www.ostrov-film.ru” color=”black”]Site oficial[/button]

Post Stats
  • 431 words
  • 2821 characters
  • 140 s reading time
  • 215 s speaking time
Link to this post:

<a href="https://www.mediatarget.ro/arta-plus/filme/ostrov-rusia-2006/">Ostrov (Octpob) – Rusia, 2006</a>

Lasa un raspuns

%d bloggers like this: