Persepolis – Franţa, 2007

Persepolis este povestea subtilă a unei fete din Iran, ce se desfăşoară în timpul Revoluţiei islamice. Prin ochii personajului principal, Marjane, o fetiţă precoce şi directă în vârstă de 9 ani, vedem cum speranţele oamenilor sunt zdrobite pe măsură ce fundamentaliştii preiau puterea – forţând femeile să poarte văl şi întemniţând mii de oameni. Inteligentă şi neînfricată, ea îi fentează pe “gardienii sociali” şi descoperă muzica punk. Dar din momentul în care unchiul ei este executat fără sens şi bombele încep să cadă peste Teheran în razboiul dintre Iran şi Irak, frica de zi cu zi ce însoţeşte traiul în Iran devine palpabilă.
Pe măsură ce creşte, îndrazneala Marjanei îi face pe părinţii acesteia să îşi facă griji cu privire la siguranţa ei. Astfel, la vârsta de 14 ani, aceştia iau dificila decizie de a o trimite la şcoală în Austria. Vulnerabilă şi singură într-o ţară străină, fata trece prin experienţele tipice ale adolescenţei. Cu timpul este acceptată şi chiar găseşte iubirea, dar după ce termina liceul, se simte singură şi îi este foarte dor de casă.


Marjane hotărăşte să se întoarcă în Iran pentru a trăi aproape de familia ei, deşi acest lucru înseamnă că trebuie să poarte văl şi să trăiască într-o societate tiranică. După o perioadă dificilă de adaptare, începe să urmeze cursurile şcolii de arte şi se căsătoreşte, în tot acest timp continuând să comenteze ipocrizia pe care o vede în jur. La vârsta de 24 de ani, realizează că, deşi este complet Iraniană, nu poate trăi în Iran. Cu inima sfâşiată, decide să îşi părăsească patria şi să plece în Franţa, optimistă în ceea ce priveşte viitorul ei, marcat permanent de trecut.
Povestirile sub formă de benzi desenate ale Marjanei Satrapi Persepolis: povestea unei copilării (Pantheon, 2003, versiune în limba engleză) şi Persepolis 2: povestea întoarcerii (Pantheon, 2004, versiune în limba engleză) au fost foarte lăudate în Franţa, tara ei adoptivă, şi în întreaga lume. Acum, a regizat împreună cu Vincent Paronnaud, versiunea animată pe peliculă a memoriilor sale.
Titlul PERSEPOLIS vine de la capitala Persană fondată în secolul 6 I.Hr. de către Darius I., mai târziu distrusă de Alexandru cel Mare. Este un fel de a aminti tuturor că există o civilizaţie veche şi măreaţă, atacată de valuri de invadatori, dar menţinându-se de-a lungul mileniilor, care este mai profundă şi mai complexă decât felul în care oamenii văd Iranul în prezent – o monocultura a fundamentalismului, a fanatismului şi a terorismului.
Părerea mea este că nu ar trebui să judecăm o naţie întreagă după acţiunile greşite ale câtorva extremişti“, spune Satrapi. “De asemenea, cred că nu ar trebui să uităm iranienii care au murit în închisoare luptând pentru libertate, care au murit în razboiul contra Irakului, care au suferit sub diferitele regimuri represive sau pe “cei care au fost forţaţi să îşi părăsească familiile şi patria.”

Nominalizari:

Oscar 2008:
Cel mai bun film de animatie de lung metraj – Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud;
Globul de Aur 2008:
Globul de Aur pentru cel mai bun film strain;
BAFTA 2009:
Premiul BAFTA pentru cea mai bună animaţie – Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi;
Premiul BAFTA pentru un film în altă limbă decât engleza – Xavier Rigault, Vincent Paronnaud, Marc-Antoine Robert, Marjane Satrapi;
Cannes 2007:
Palme d’Or – Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud;
Academia Europeana de Film 2007:
Cel mai bun film – Marc-Antoine Robert, Xavier Rigault.

Sursa: http://www.cinemagia.ro/filme/persepolis-18004/

Persepolis - Franţa, 2007

Persepolis - Franţa, 2007

Post Stats
  • 629 words
  • 3906 characters
  • 205 s reading time
  • 314 s speaking time
Link to this post:

<a href="https://www.mediatarget.ro/arta-plus/filme/persepolis-franta-2007/">Persepolis – Franţa, 2007</a>

One Response

  1. DEGAMI 04/04/2012

Lasa un raspuns

%d bloggers like this: