Proiectul Cinema.edu

Anul trecut, Asociatia Culturala Macondo lansa proiectul Cinema.edu, primul proiect de educatie cinematografica adresat elevilor de toate varstele. Pentu ca s-a dovedit a fi un adevarat succes (peste 3.000 de elevi au vizionat filmele din cadrul proiectului), Cinema.edu revine in 2012 cu o noua editie.
Din 20 februarie, s-a da startul celei de-a doua editii a proiectului de educatie sociala prin film, Cinema.edu.
Spre deosebire de anul trecut, editia din acest an se adreseaza elevilor de liceu, clasele IX-XII, din Bucuresti si cateva dintre orasele din sud si sud-est (Ploiesti, Pitesti, Slobozia, Craiova, Caracal, Drobeta-Turnu Severin, Focsani, Barlad, Giurgiu, Constanta, Mioveni, Slatina, Braila si Corabia) si se va defasura pe parcursul intregului an. Filmele alese abordeaza teme sociale dintre cele mai importante (diversitatea culturala, dezvoltarea durabila si responsabilitatea sociala, egalitatea de sanse, modele de implicare si activism social sau castigarea independentei si autonomiei personale), iar discutiile libere care urmeaza fiecarei proiectii vor fi moderate de invitati surpriza.
In prima parte a proiectului (februarie – iunie), elevii vor avea ocazia sa vizioneze cateva dintre cele mai premiate filme la marile festivaluri de gen din lume. Cinema.edu va debuta cu documentarul „Waste land”, primiat cu Oscar in 2011 la categoria „Cel mai bun film documentar”, in regia lui Lucy Walker.

Filmul aduce in prim plan doua teme care, aparent, nu au nicio legatura: arta si gunoiul. Artistul vizual Vik Muniz impreuna cu grupul de catadores (culegatori de materiale reciclabile din Jardim Gramacho) dau nastere unor veritabile opere de arta: mozaicuri realizate cu materialele selectate de culegatori (peturi, carpe, cutii de cereale etc.). Pe langa prezentarea fidela a realitatii acestei comunitati, filmul aduce in atentie problema reciclarii, a ecologizarii si a egalitatii de sanse. Primii elevi care vor avea ocazia sa-l vizioneze sunt elevii de la Scoala Superioara Comerciala “Nicolae Kretzulescu”. Pentru ca este un proiect educativ, la implementarea lui si-au adus aportul profesionisti cu o vasta experienta in cinematografie, pedagogie si psihologie scolara: Horea Murgu (Prof. Univ.Dr. la UNATC), Dana Duma (Prof. Univ. la UNATC) si Ion Cosmovici (Asist. Univ. Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea din Bucuresti). Pe langa vizionarea acestor filme, toti elevii sunt invitati sa participe la workshopuri si concursuri unde pot castiga premii surpriza din partea partenerilor.
Proiectul Cinema.edu este conceput si implementat de Asociatia Culturala Macondo, care are ca scop dezvoltarea proiectelor culturale si nu numai. O activitate constanta a asociatiei o reprezinta exploatarea filmelor de arta in cadrul Noului Cinematograf al Regizorului Roman (http://www.ncrr.ro/) dar si organizarea de festivaluri si cinecluburi.

Proiectul Cinema.edu

Proiectul Cinema.edu

Post Stats
  • 429 words
  • 2989 characters
  • 139 s reading time
  • 214 s speaking time
Link to this post:

<a href="https://www.mediatarget.ro/arta-plus/filme/proiectul-cinema-edu/">Proiectul Cinema.edu</a>

Lasa un raspuns

%d bloggers like this: