MT: Maria, ai studiat actoria la clasa profesorului Mircea Gheorghiu din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale. Ulterior, ai obţinut un masterat la renumitul Actors Studio, unde s-a pregătit şi Marlon Brando. Care ţi s-au părut a fi principalele deosebiri de abordare a artei actoriei în cadrul respectivelor instituţii, şi ce a însemnat pentru tine fiecare dintre aceste experienţe?
M.R.: Da, mai exact am studiat UNATCul la clasa d-lui Zamfirescu dar am învăţat multe şi la Mircea Gheorghiu, asistent atunci la clasă. Apoi am plecat să studiez la Actors Studio în NY, crezând că aceasta este metoda dupa care a studiat unul dintre actorii mei preferati Marlon Brando, dar mi-am dat seama acolo ca rebelul nu prea s-a ţinut de şcoală ci a fost pregătit mai mult în particular de către Stella Adler. Ambele experienţe au însemnat enorm în formarea mea ca actriţă, dar totul a inceput din ‘Podul’ Casei Studenţesti de Cultură din Bucureşti unde Cătălin Naum a pus bazele actoriei pentru foarte multi artişti, ca şi pentru mine. Modul de predare în UNATC este destul de haotic dar m-a ajutat enorm privilegiul de a lucra cu d-na Sanda Manu iar apoi ultimul an la Casandra a fost de vis, pentru că am ieşit la public şi mi-am adus aminte de ce iubesc atat de mult această meserie. Bazându-se pe aceleaşi principii stanislavskiene, Actors Studio m-a ghidat să mă cunosc mult mai bine pe mine ca “instrument” cu care lucrez şi mi-a pus ordine în informaţia sau experienţa căpătată în şcoala din Romania. Dar, pe de altă parte, şcoala m-a ţinut departe de industrie foarte mult timp aşa că sunt aproape sigură că nu voi aplica şi pentru un doctorat.
MT: Ai jucat în piese de teatru, seriale de televiziune şi filme pentru marele ecran, atât în ţară cât şi în străinătate. Care sunt titlurile pe care le consideri definitorii pentru cariera ta?
M.R.: Fiecare proiect realizat a însemnat enorm pentru mine; nu mă pot opri la vreunul ca fiind definitoriu.
MT: Ai avut ocazia să cunoşti, să lucrezi cu sau să joci alături de nume mari. Spune-ne câte ceva despre cei care te-au impresionat mai mult, fie din punct de vedere profesional, fie din punct de vedere al caracterului şi al relaţiilor interumane.
M.R.: M-a emotionat enorm d-na Margareta Pogonat prin modestie şi eleganţă. Şi Peter Coyote m-a impresionat prin profunzimea lui. Era unul dintre actorii mei preferaţi înainte să îl cunosc dar l-am descoperit apoi a fi şi un om cu totul deosebit care s-a zbătut foarte mult să contribuie la cultura americană într-un grad cât mai înalt.
MT: Cât de greu este pentru o tânără actriţă româncă să obţină roluri “afară”, şi cam care ar fi traseul pe care ar trebui să îl parcurgă?
M.R.: Nu am putut niciodată să gândesc în termeni de uşor/greu chestiuni legate de actorie… Cu siguranţă este destul de dificil de depaşit bariera cu accentul… dar nici asta nu este o reală problemă pentru că sunt destule roluri care să permită orice fel de accent iar apoi, în timp şi cu pregătirea necesară, accentul poate să dispară. Sunt multe feluri de a obţine roluri în afară şi multe încă nedescoperite pentru că fiecare îşi creează propriul traseu. Se pot obţine roluri în afară şi din România. O avem exemplu pe Ana-Maria Marinca.
MT: Vorbeşte-ne, te rog, despre cel mai recent film al tău…
M.R.: Cel mai recent film făcut este comedia ‘Pissed!’, regizat de Uma Thumrugoti, un scurt metraj care o să aibă prima vizionare luna viitoare în NY. A fost o adevărată provocare pentru că am facut un rol de compoziţie. Am fost trimisă la probă de managerul meu la acea oră cu instrucţiuni clare să par cât mai în vârstă, neatrăgătoare şi blazată. Unde e compoziţia, nu? Trebuia să fac eu gluma asta :)) Asa că mi-a zis să-mi pun şi nişte rame mari de ochelari şi să mă port ca şi cum aş fi răcită. A funcţionat perfect, am luat rolul şi am avut ocazia să joc alături de Grant Shaud şi Jessica Hecht, actriţă nominalizată anul trecut la premiile ‘Tony’, echivalentul Oscarului pentru teatru. Scopul este să strângă bani pentru lung metraj aşa că sper să fie foarte bine primit.
MT: …şi despre proiectele din viitorul apropiat.
M.R.: Acum filmez o altă comedie, un scurt metraj foarte haios scris de Irina Nedelcu si regizat de Cristian Georgescu. Sunt foarte încântată de acest proiect pentru că îmi permite să fiu cu emoţionalul la maximum dar să vă fac, totuşi, să râdeti. Îmi place enorm acest gen de situaţie.
MT: Ai o pasiune deosebită pentru thriller şi horror, sau rolurile din Ils, Return of the living dead, Pumpkinhead sunt mai degrabă roluri ocazionale?
M.R.: Pot spune că am o pasiune deosebită pentru scenarii bune, pentru situaţii bine scrise şi personaje cu puls. Dramă, comedie, thriller, reclame… nu prea contează genul, e important pentru mine ca scriitorul să fi fost inspirat când a scris pentru că lucrul meu constă în a da carne, ei bine da, la propriu (ca sa vezi şi predilecţia pentru horror 😉 omului pe care el l-a intuit. Şi în general, un scenariu de calitate ne face şi să râdem şi să plângem (uneori în acelaşi timp, motiv pentr care îi ador pe Cehov şi pe regizorul Yuri Gordonsky).
MT: Mulţumim foarte mult pentru interviu, îţi dorim succes în continuare atât peste graniţă cât şi la noi, şi ne bucurăm foarte mult că tineri talentaţi duc numele ţării noastre în toate colţurile lumii. Felicitări!
M.R.: Eu vă mulţumesc foarte mult.

Interviu cu Maria Roman – O tanara actrita romanca in filme franceze si americane
Post Stats
- 1042 words
- 5871 characters
- 339 s reading time
- 521 s speaking time
Link to this post:
<a href="https://www.mediatarget.ro/arta-plus/interviu/interviu-cu-maria-roman-o-tanara-actrita-romanca-in-filme-franceze-si-americane/">Interviu cu Maria Roman – O tanara actrita romanca in filme franceze si americane</a>
Mmm, frumos! Un ivtreniu cald! Frumoase si pozele. Insa intervievatoarea a uitat sa puna intrebarea aia clasica: PLANURI DE VIITOR / UNDE/CUM TE VEZI PESTE X ANI!P.S. Desi spui tu ca blogosfera nu e o CASTA INCHISA, sa stii ca nu e chiar asa! Si nu vorbesc de cazul meu, ca a stie lumea ca pe un cal breaz de tei ani de cand tot scriu pe aici si de cand tot vin (cam rar ce-i drept) la socializari. Insa exista o reticentala nou a blogosferei, iar intrarea ta si link-ul de la Zoso, au fost (asa cum bine ziceam pe vremuri la examene) BULAN CURAT! Spor la scris si la socializare in continuare! 😉