OLIVIU CRÂZNIC: …şi la sfârşit a mai rămas COŞMARUL

OLIVIU CRÂZNIC: …şi la sfârşit a mai rămas COŞMARUL
(Ed. Vremea, Premiile Visul 2010 şi Galileo 2011 pentru cel mai bun roman)

Vampiri şi suspans într-o lume întunecată

Puţine sunt cărţile scrise de autori români care pot fi considerate competitive în contextul pieţei internaţionale. Romanul lui Oliviu Crâznic, scris în frumoasa tradiţie a lui Poe, Lovecraft şi Shelley, nu numai că vine şi umple un gol în literatura română (golul romanului gotic), dar oferă o alternativă naţională puternică la romanele cu vampiri care au invadat librăriile în ultima vreme. Pentru că …şi la sfârşit a mai rămas COŞMARUL este o carte cu vampiri, o carte care conţine şi o poveste de dragoste, însă, spre deosebire de ceea ce găsim obişnuit în oferta editorilor, aici avem şi o documentare solidă în spatele rândurilor, precum şi un suspans tenebros şi şocant care face romanul să stea în picioare în comparaţie cu oricare altă realizare străină.
Astfel, avem un decor întunecat: Castelul Ultimelor Turnuri, o clădire semi-ruinată situată, izolat, pe un munte. Avem personaje incitante şi periculoase: un vânător, un spadasin, doi inchizitori, un rătăcitor, două femei fatale, fiecare cu secretele ei, două tinere inocente (oare?), reprezentanţi ai autorităţilor militare şi civile, un doctor. Avem un mister de nepătruns (doar unul? nu tocmai). Avem fiinţe care pândesc în beznă (vampiri? oameni-lup? diavolul însuşi?). Şi avem surprize peste surprize, atacuri, morţi, sacrificii, cărţi blestemate, pasiuni stranii, dragoste şi subjugare, sânge şi violenţă. Avem, de fapt, cam tot.
Cartea este foarte bine structurată, iar postfaţa extinsă aduce lămuriri interesante cu privire la fenomene paranormale din diferite epoci istorice. De asemenea, Editura Vremea a făcut o treabă foarte bună, îngrijind atent această ediţie (redactare excelentă, foi albe, o copertă frumoasă).
În aceste condiţii, nu este de mirare că romanul a fost salutat de revista culturală Familia ca fiind “Momentul Walpole în literatura română”. Iar iniţiativa autorului de a încerca o ecranizare, iniţiativă despre care ne-a vorbit în interviul acordat de curând, este mai mult decât binevenită – cartea se pretează perfect la aşa ceva, şi un film sau un serial ar face deliciul spectatorilor. Noi îi dorim succes.
Până atunci însă, recomandăm cartea cu dragă inimă: o puteţi achiziţiona prin comandă pe site-ul Editurii Vremea (vă va fi trimisă prin poştă, cu plata ramburs):

[button url=”http://www.edituravremea.ro/…si-la-sfarsit-a-mai-ramas-cosmarul” color=”blue”]Comanda cartea[/button]

Post Stats
  • 444 words
  • 2728 characters
  • 144 s reading time
  • 222 s speaking time
Link to this post:

<a href="https://www.mediatarget.ro/arta-plus/recenzie/oliviu-craznic-si-la-sfarsit-a-mai-ramas-cosmarul/">OLIVIU CRÂZNIC: …şi la sfârşit a mai rămas COŞMARUL</a>

Lasa un raspuns

%d bloggers like this: