Prezentare carte – …si la sfarsit a mai ramas cosmarul

Castigator al mai multor premii (printre care Premiul Galileo 2011 pentru Cel mai bun roman), considerat de Revista FamiliaMomentul Walpole in literatura romana”, romanul gotic (gen care combina elemente horror, romance si dark fantasy) al lui Oliviu Craznic ne poarta intr-o lume care aminteste deopotriva de H.P. Lovecraft, Anne Rice si Stephen King, o epoca medievala dominata de rau, in care cativa nobili izolati la un castel  se straduiesc sa gaseasca un ucigas si o cale spre lumina. Cartea aduce si o poveste de dragoste foarte sensibila si tragica, dar deloc siropoasa, intra in scena si un vampir, dar nu unul oarecare, ci unul inspirat din arhivele Inchizitiei, dupa cum putem vedea in foarte bine documentata postfata a romanului (de altfel, autorul este si detinatorul unei rubrici permanente despre misterele lumii in Revista Suspans), insa ceea ce conteaza cel mai tare sunt atmosfera superba, intunecata si frumoasa deopotriva, actiunea trepidanta plina de surprize si rasturnari de situatii, personajele incitante si controversate, suspansul in crescendo continuu si finalul cu totul spectaculos si neasteptat. In blestematul Castelul al Ultimelor Turnuri, pericolul pandeste la fiecare cotitura a coridoarelor si in fiecare camera nefolosita, nimeni nu poate pleca si prietenia, dragostea, ratiunea sunt toate in pericol. Caci inamicul cel mai mare al tuturor este slabiciunea, frica, ori alegerea caii gresite, dupa firea fiecarui personaj.
Daca doriti sa incercati o calatorie in mister si supranatural, dar si in interiorul firii umane, atunci Arthur si Adrianna, eroii povestirii, alaturi de prietenii si inamicii lor (frumosul si violentul duce de Chalais, temutul inchizitor de Guy, seducatoarea si imorala Giulianna Sellini, demonolatrul Conrad Lorenz si numerosi altii), vor constitui o companie mai mult decat potrivita.
Cartea a fost bine primita atat de public cat si de critica, obtinand aprecieri de la numerosi critici si scriitori (Michael Haulica, Liviu Radu, Mircea Pricajan, Alex Stefanescu, Doina Rusti, Stefan Bolea, Mihnea Columbeanu, Florin Pitea, Stefan Ghidoveanu etc.) si aducandu-i autorului (impreuna cu alte povestiri publicate de acesta in diferite reviste si antologii: Insangerata, luna; Mascarada invinsilor; Transport periculos; Ultima clepsidra; Trecatoarea; Ellen Lee) si o nominalizare la Premiile Conventiei Europene de Science Fiction si Fantasy, care va avea loc anul acesta la Zagreb.

…Si la sfarsit a mai ramas cosmarul este un adevarat roman gotic, un text executat cu maiestrie, respectand la sange (!) normele genului, este rezultatul unei intense munci de documentare si-a unei foarte bune cunoasteri a temei… Poveste trepidanta, cu multe intorsaturi de situatie, cu fiori, cu fantome, varcolaci, incubi, cu tot ce trebuie si acolo unde trebuie… Si ca si cand nu ar fi fost de ajuns, autorul alege sa ne ofere o Postfata extinsa pe vreo suta de pagini, un adevarat tratat de mistica si supranatural, in care elementele romanului sunt disecate, prezentate in amanunt, cu influente si surse de inspiratie, cu argumente solide si, cel mai important, cu har. (…) Retineti acest nume: Oliviu Craznic.

Mircea Pricajan, Momentul Walpole in literatura romana, Revista Familia, nr. 7-8/2010

Detalii si comanda carte

Post Stats
  • 494 words
  • 3298 characters
  • 161 s reading time
  • 246 s speaking time
Link to this post:

<a href="https://www.mediatarget.ro/arta-plus/recenzie/prezentare-carte-si-la-sfarsit-a-mai-ramas-cosmarul/">Prezentare carte – …si la sfarsit a mai ramas cosmarul</a>

Lasa un raspuns

%d bloggers like this: