Recenzie – ANTOLOGIA DE POVESTIRI GOTICE DINCOLO DE NOAPTE

Din cărţile cumpărate la Bookfest, antologia editată de Oliviu Crâznic, un tânăr scriitor intrat în atenţia noastră prin romanul său cu vampiri …şi la sfârşit a mai rămas coşmarul (foarte bun!! alături de Interviu cu un vampir, poate cel mai bun roman de gen scris de un scriitor modern!) şi prin premiul european obţinut anul acesta la Zagreb,  a fost cea mai plăcută surpriză. Cartea adună 12 poveşti interesante ale genului gotic, pe care editorul le-a ales pentru a concura cu maeştrii genului, Edgar Allan Poe, Bram Stoker, Stephen King, Anne Rice, Charlaine Harris. Credem că a reuşit.

Selecţia poveştilor este foarte bine făcută, temele alese pe potrivă (vampiri, vârcolaci, îngeri, ucigaşi în serie, stafii, tinere prizoniere, călugări, etc.), redactarea exemplară, coperta superbă şi hârtia de calitate deosebită. Nu credem că avem ce reproşa editorului şi editurii, dimpotrivă, îi felicităm pentru această reuşită, ca şi pe autorii care au fost selectaţi şi care s-au achitat cu brio de sarcină, fie că e vorba de cei foarte tineri (Narcisa Stoica, Laura Sorin, etc.), fie că e vorba de cei arhicunoscuţi (Liviu Radu, Florin Pîtea, etc. – îi vedeţi pe toţi pe copertă).

Ne-au plăcut în mod cu totul deosebit cinci din povestiri, ne-au plăcut atât de mult încât putem spune că Bram Stoker şi Anne Rice nu pot sta liniştiţi pe tronul lor de acum încolo!! România are şi ea un cuvânt gotic de spus! Ba nu, mai multe cuvinte! Şi celelalte povestiri ne-au plăcut, dar acestea cinci sunt pur şi simplu PERFECTE, nu au cum să nu farmece pe orice cititor care apreciază suspansul, ideile inteligente sau atmosfera “grea”, supranaturală.
Deci, povestea care deschide antologia, Spălaţi în sângele fecioarelor, de Ştefana Czeller, are ca subiect un detectiv particular cu un trecut pătat, care încearcă să oprească o serie de crime. Doamna Czeller realizează foarte bine atmosfera de descurajare a personajului, care luptă parcă împotriva lui însuşi!
Domnul Florin Pîtea ne dă o mostră de scrisoare cronicărească, deşi foarte scurtă, cu totul remarcabilă prin limbajul a-la-Grigore Ureche, precum şi prin reacţiile şi reflecţiile unui călugăr care descoperă… nu vă spunem ce! Am fi vrut doar să fie mai lungă povestea. Însă atât cât a fost, chiar părea desprinsă din gândurile uimite ale unui călugăr medieval în faţa unei revelaţii!
Incredibil de bună este povestea Laurei Sorin, despre o confruntare înger-demon cu totul atipică, pe fondul unei apocalipse cu zombi! Idee şi scriere total originale, foarte frumoase.

Oliviu Crâznic nu putea să dezamăgească, mai ales că a ales pentru antologie o poveste în care îl găsim şi pe Artur de Seragens, cavalerul nefericit din …şi la sfârşit a mai rămas coşmarul, şi ne trimite din nou în universul vârcolacilor oculţi şi canibali conduşi de către satanistul Lorenz, de data aceasta aceştia fiind torţionarii unei tinere frumoase răpite, pe care Artur şi un preot vor încerca să o salveze, fiecare pe cont propriu. Putem spune că Oliviu şi domnişoara Sorin ne-au dat cele mai multe momente de suspans din toată antologia!

Povestea domnului Ciprian Mitoceanu ne-a amuzat şi ne-a înspăimântat deopotrivă, deoarece pe lângă suspansul şi groaza stârnită de cele opt fantome prizoniere în Casa Sofian, l-am întâlnit şi pe editorul cărţii, pe Oliviu… în calitate de personaj! (Ne întrebăm ce o fi zis el prima oară când a citit textul domnului Mitoceanu…) O poveste foarte bună!
Recomandăm toată antologia, în care mai găsiţi subiecte ca Jack Spintecătorul,  posedarea, vârcolacii la sat, vrăji şi farmece, etc. Probabil fiecare cititor va avea alte povestiri preferate! Oricum, a meritat banii daţi, asta garantăm.

Echipa MediaTarget

 

ANTOLOGIA DE POVESTIRI GOTICE DINCOLO DE NOAPTE

ANTOLOGIA DE POVESTIRI GOTICE DINCOLO DE NOAPTE

Post Stats
  • 697 words
  • 4011 characters
  • 227 s reading time
  • 348 s speaking time
Link to this post:

<a href="https://www.mediatarget.ro/arta-plus/recenzie/recenzie-antologia-de-povestiri-gotice-dincolo-de-noapte/">Recenzie – ANTOLOGIA DE POVESTIRI GOTICE DINCOLO DE NOAPTE</a>

Lasa un raspuns

%d bloggers like this: