Recenzie – Intre doua lumi(Claudia Moscovici) de Virginia Costeschi

Cartea Claudiei Moscovici, Intre doua lumi, poate fi citita in mai multe registre de lectura. Mai intai, este evident o opera de fictiune. Dovada stau povestile de iubire atent construite, planurile alternante si personajele frumos alcatuite. Apoi, este un documentar despre Romania comunista si chinurile emigratiei din acea perioada. Este un thriller pentru ca actiunea se intensifica brusc si descoperi ca personaje pe care le vedeai frumoase si romantice pot fi crude si lipsite de scrupule.
Pentru un autor roman este un roman indraznet. Pentru un autor american de origine romana este un roman necesar biografiei. Pentru ca destinul Claudiei Moscovici se intrepatrunde cu cel al Irinei din carte, cel putin in capitolele in care fetita sufera de dorul tatalui, ramas in Statele Unite, si este martora la anevoiosul proces de acordare a permisiunii de a parasi tara, pentru ea si mama ei. Tatal Claudiei Moscovici, celebrul matematician Henri Moscovici, a asteptat doi ani ca autoritatile comuniste sa ii permita intregirea familiei. Ca si personajul literar, Claudia Moscovici a fost despartita de tata la 9 ani, si de restul familiei la 11 ani, cand a putut emigra legal in Statele Unite.

Intre doua lumi nu este doar o saga de familie. Este un roman despre iubire, caci acesta este firul rosu care uneste destinele tuturor personajelor. Dar nu este doar un roman de dragoste. Este un thriller politic, pentru ca vorbeste despre metodele de intimidare practicate de fosta securitate asupra celor care isi ridicau vocea contra regimului Ceausescu. Este un thriller clasic, pentru ca are capitole scrise in stilul romanelor cu spioni ale lui John Le Carre.
Suntem la sfarsitul anilor 70 ai secolului trecut. In Romania lucrurile sunt din ce in ce mai intunecate. Orice oportunitate de plecare in strainatate este implinirea unui vis de libertate. Radu, student si colaborator la Radio Europa Libera o cunoaste pe Ioana la Paris, unde si ea studiaza. Doar ca este si agent acoperit al securitatii, in cautare de dizidenti romani, iar el cade in plasa. Familia lui Radu – tatal, mama, sora mai mica –, ramasa in tara, va suferi cumplit la aflarea vestii ca el a disparut. Torturat, santajat si obligat sa semneze o colaborare, Radu este aproape de capitulare. Culmea, ingerul pazitor al lui Radu si salvatorul lui se dovedeste a fi artistul plastic Jean-Pierre, un agent dublu care vinde informatii esticilor, dar lucreaza si pentru CIA. Care e bucuroasa sa il primeasca si pe Radu. Iar el, din momentul acesta, devine personajul invocat, caci este o prezenta puternica prin absenta. Il vom reintalni la final, intr-o actiune demna de 007.
Ioana, femeia de care se indragostise Radu, se intoarce in tara si suporta consecintele misiunii esuate. Cade in dizgratie, iar situatia i se inrautateste dramatic. In plus, poarta copilul lui Radu, despre care el va afla peste mai bine de un deceniu.
Citeste toata recenzia
Recenzie realizata de Virginia Costesci – http://www.elefant.ro/bookmag/destine-frante-intre-lumi-intre-iubiri/
Link carte

Recenzie – Intre doua lumi(Claudia Moscovici) de Virginia Costeschi

Post Stats
  • 483 words
  • 3052 characters
  • 157 s reading time
  • 241 s speaking time
Link to this post:

<a href="https://www.mediatarget.ro/arta-plus/recenzie/recenzie-intre-doua-lumiclaudia-moscovici-de-virginia-costeschi/">Recenzie – Intre doua lumi(Claudia Moscovici) de Virginia Costeschi</a>

Lasa un raspuns

%d bloggers like this: