Tristan Tzara – Istoria ascunsa a unui portret-simbol @ MNAR

Tristan Tzara – Istoria ascunsa a unui portret-simbol @ MNAR

| Sep 30 at 10:00 AM – 6:00 PM – Sala de grafică a Galeriei de Artă Românească Modernă, Muzeul Național de Artă al României (49-53, Calea Victoriei, 030167 Bucharest, Romania)

Unde a disparut, pentru mai bine de 50 de ani, portretul poetului avangardist Tristan Tzara, pictat de M.H. Maxy in 1924?

Portretul s-a aflat in tot acest timp sub ochii nostri, in colecțiile MNAR, bine ascuns dedesubtul unui alt portret al poetului, pictat de Maxy la aproape 40 de ani distanța. O excelenta analiza cu raze X, realizata de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare in Optoelectronica – INOE 2000, a permis confirmarea ipotezei curatorului Monica Enache, aceea ca cele doua lucrari sunt una si aceeasi.

Va propunem asadar o mini expoziție – investigație cu „exponate proba” care documenteaza intregul proces de descoperire a celebrului tablou.

In cadrul expoziției veți putea studia atat portretul lui Tristan Tzara, cat si imagini ale picturii, realizate in lumina razanta si fluorescenta, alaturi de radiografii care elucideaza misterul. De asemenea, se va putea urmari si un material video cu fragmente din retrospectiva M.H. Maxy (1965) de la Sala Dalles, momentul in care portretul a fost pentru prima data expus dupa intervenția artistului, in varianta pe care o cunoastem astazi.

Cu acest prilej, MNAR lanseaza Caietele Galeriei de Arta Romaneasca Moderna, o publicație periodica ce-si propune sa comunice publicului ultimele studii si cercetari ale specialistilor nostri.

Curator: Monica Enache
Sala de grafica a Galeriei de Arta Romaneasca Moderna
Program de vizitare: miercuri-duminica, orele 10.00-18.00
Accesul se face pe baza biletului de intrare in Galerie (15 lei – adulți, 7,5 lei – pensionari, gratuit pe timpul vacanțelor pentru elevi)
Ora limita de acces: 17.00

Tristan Tzara - Istoria ascunsa a unui portret-simbol @ MNAR

Tristan Tzara – Istoria ascunsa a unui portret-simbol @ MNAR

Post Stats
  • 298 words
  • 2030 characters
  • 97 s reading time
  • 149 s speaking time
Link to this post:

<a href="https://www.mediatarget.ro/arta-plus/tristan-tzara-istoria-ascunsa-a-unui-portret-simbol-mnar/">Tristan Tzara – Istoria ascunsa a unui portret-simbol @ MNAR</a>

Lasa un raspuns

%d bloggers like this: