Fostul ofiter de armata Neculai Rotaru din Barlad a redactat un amplu document prin care demonstreaza atitudinea iresponsabila a Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, cu privire la acordarea acordurilor pentru exploarea gazelor de sist pe teritoriul Romaniei. In acest document se arata:
Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, d-na Rovana Plumb, a anuntat luni, 29 aprilie 2013, la Constanta, ca Ministerul Mediului a dat avize unor companii straine pentru explorarea gazelor de sist in regiunea Dobrogea.
Domnia sa insa nu precizeaza ca, de fapt, in aceeasi zi, la sediul Ministerului Mediului, in urma sedintei desfasurate cu Comitetul de Avizare Tehnica, stabilit ca si componenta de Prefectul de Vaslui (sedinta care in loc sa se desfasoare la sediul Agentiei de Protectia Mediului Vaslui s-a desfasurat la sediul ministerului in Bucuresti), s-au dat acorduri de mediu si pentru cele trei sonde de explorare in judetul Vaslui.

Fostul ofiţer de armată Neculai Rotaru din Bârlad a redactat un amplu document prin care demonstrează atitudinea iresponsabilă a Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, cu privire la acordarea acordurilor pentru exploarea gazelor de şist pe teritoriul României.
Doamna ministru da si anumite argumente cu care crede ca poate adormi constiinta populatiei din zonele vizate, argumente care insa sunt doar exprimate verbal, fara a fi sustinute de dovezi concrete, fara garantii evidente care sa arate ca afirmatiile respective sunt bine documentate.
– Afirmatii contradictorii, la cateva luni distanta
Doamna ministru nu face decat o propaganda goala de continut, dezinformand de fapt populatia. Mai mult decat atat doamna ministru, pastrand linia USL, ajunge sa se contrazica astazi fata de ceea ce spunea cu cateva luni in urma, bineinteles fara remuscari, fara jena, fara macar un dram de omenie si respect pentru aceasta populatie.
Astfel doamna ministru Rovana Plumb, afirma : „Ca sa ajungem la exploatare, trebuie sa vedem daca avem aceasta resursa si unde o avem. Ori fara explorare nu avem cum sa identificam, deocamdata suntem in faza de explorare . Da, am dat avize pentru Dobrogea, pentru ca nu exista nici un fel de risc( !!!!!!!!!) … Se trateaza cu foarte mare seriozitate, este clar ca pe explorare, pe tehnologia utilizata, nu exista riscuri in ce priveste mediul, nici un fel de transfer in ceea ce priveste calitatea apei potabile, respectiv infestarea panzei freatice, pentru ca nu se utilizeaza tehnica de fracturare hidraulica”
Noi o sa-i spunem doamnei ministru, cu tot respectul pe care i-l purtam ca, din contra, aceste simple afirmatii arata cu cata lipsa de seriozitate si de responsabilitate se trateaza aceasta problema. Oare cine si cum a lamurit-o pe doamna ministru Rovana Plumb sa spuna acum ca nu sunt riscuri, cand la ultima interventie a domniei sale , la B1 TV, pe data de 08.02.2013, moderator Ion Cristoiu, la intrebarea pusa in acest sens, doamna ministru afirma „ Da, si explorarea gazelor de sist poate fi periculoasa!”
– Chevron spune clar: „DA, si la explorare vom folosi o mica fracturare hidraulica”

Chevron spune clar: „DA, şi la explorare vom folosi o mică fracturare hidraulică”
Ii mai reamintim doamnei ministru, asa cum am facut-o in scrisoarea deschisa pe care i-am trimis-o ca, la seminarul din 6 februarie 2012, desfasurat de reprezentantii Chevron la Vaslui, domnul Thomas Holst, managerul general al Chevron in Romania, la intrebarea daca si explorarea presupune utilizarea fracturarii hidraulice, acesta a raspuns:
„ DA, si la explorare vom folosi o „mica fracturare hidraulica”, fluidul de fracturare continand 99,5% apa si nisip si 0,5% aditivi chimici”.
Doamna ministru Rovana Plumb, din motive pe care nu le putem intelege, neaga o realitate si strecoara, conform atitudinii lobbystilor Chevron, ideea ca nu ar fi riscuri si mai grav ideea ca nu s-ar folosi fracturarea hidraulica la explorare.
Toti specialistii de buna credinta recunosc si afirma ca fracturarea hidraulica combinata cu forajul orizontal, ca metoda aplicata la extragerea gazelor de sist este o metoda NOUA (folosita prima data in S.U.A. in 2005 ) si, practic, la momentul de fata nu exista investigatii stiintifice care sa dovedeasca faptul ca aceasta tehnologie este sigura.
Daca doamna ministru avea un asemenea document atunci uza de acesta, dar pentru ca nu exista si deci nu-l are, a apelat la metoda dezinformarii crezand ca simplele afirmatii ale domniei sale tin loc de garantii pentru siguranta populatiei si protejarea mediului.
Ii aducem aminte doamnei ministru ca, deocamdata, exemplele triste de afectare a mediului si vietii populatiei, petrecute in diferite locuri din lume, acolo unde Chevron si alte companii ca aceasta au utilizat fracturarea hidraulica la extragerea gazelor de sist arata ca de fapt aceasta metoda este total nesigura si chiar „criminala” cum o apreciaza unii specialisti.
In scopul informarii doamnei ministru Rovana Plumb, Grupul de Initiativa al Societatii Civile Barladene a depus la Ministerul Mediului pe data de 25.04.2013 materialul intitulat „Gazele de sist- Armageddon 2013”.
Cu acest prilej s-a discutat cu doamna Roxana Ileana Bichel, directoarea de cabinet de la Ministerul Mediului aratandu-i-se cazuri concrete din S.U.A., Pennsylania, de oameni care sufera ca urmare a activitatii companiilor petroliere in domeniul explorarii si exploatarii gazelor de sist. Doamna directoare a fost rugata sa o informeze pe d-na ministru in acest sens, insa doamna Rovana Plumb exprima doar opinii furnizate de propaganda corporatista din domeniul gazelor de sist si ignora atitudinea responsabila a unor personalitati de nivel european, cum ar fi:
1. Connie Hedegaard – comisar european pentru combaterea schimbarilor climatice pe 28 martie 2013, citata in ziarul Het Financieele Dagblad : „Trebuie sa realizam ca pretul gazului nu va scadea niciodata atat de mult ca in Statele Unite. Aici, in Europa, nu exista aceleasi suprafete nelocuite, iar noi tinem mai mult seama de ceea ce cred populatiile locale.”
2. Angela Merkel – 20 februarie 2013- interviu in ziarul Straubinger Tagblatt: „Zacaminte de gaze de sist ar putea fi probabil exploatate cu aceasta tehnologie de fracturare hidraulica, dar, spre deosebire de SUA, traim intr-o tara foarte dens populata. Trebuie sa analizam cu atentie daca aceasta tehnologie poate fi folosita aici. Pentru mine, cel mai important lucru este sa se demonstreze ca nu exista nici un pericol pentru oameni si mediu.”
Densitatea populatiei in SUA este de 30 locuitori pe km patrat, iar in Romania este de 93 locuitori pe km patrat.

Dovezi care atestă efectele negative ale fracturării hidraulice folosită încă din faza de explorareDovezi care atestă efectele negative ale fracturării hidraulice folosită încă din faza de explorare
„Gazele de sist- Armageddon 2013” furnizeaza dovezi oficiale ca explorarea gazelor de sist este la fel de periculoasa ca si exploatarea pentru ca foloseste aceeasi metoda de fracturare hidraulica.
Pentru un functionar platit din bani publici si care este de buna credinta, exista suficiente argumente care sa-l determine sa actioneze cu prudenta si responsabilitate intr-o problema controversata, care s-a dovedit ca afecteaza sanatatea oamenilor si a mediului, asa cum este explorarea si exploatarea gazelor de sist.
Doamna ministru Rovana Plumb mai repeta inca o data o idee si anume : „ Eu va spun din punct de vedere al Ministerului Mediului, cu toata responsabilitatea si seriozitatea, ca nu exista risc de mediu in ceea ce priveste explorarea deoarece nu se utilizeaza tehnologia de fracturare hidraulica. Prima faza o reprezinta componenta de prospectiuni, care inseamna verificarea riscului la cutremur, faza a doua, care dureaza in medie cinci ani de zile, este faza de explorare, respectiv identificarea resursei pe teritoriul statului membru, abia a treia faza, dupa cinci ani de zile inseamna exploatarea, adica valorificarea eventualei resurse care se identifica in urma explorarii „.
Si din aceste cuvinte rezulta faptul ca doamna ministru Rovana Plumb nu cunoaste sau nu recunoaste o realitate care o contrazice cu forta argumentelor pe care le poate gasi si studia in documente existente in Romania si nu in alta parte.
In acest sens, ii amintim doamnei ministru ca acordurile petroliere incheiate si partial desecretizate pentru zona Dobrogea (Costinesti, Adamclisi si Vama Veche) o vor lamuri, infatisandu-i o alta realitate decat cea prezentata de domnia sa, cu urmatoarele argumente (pe care le intalnim la capitolul „Definitii”):
a) EVALUAREA – inseamna evaluarea prin mijloace adecvate a resurselor geologice si rezervelor zacamantului, incluzand, nelimitativ urmatoarele: prospectiuni geologice si geofizice, forajul sondelor de evaluare, exploatarea experimentala, studii de zacamant si alte studii. (Pg. 6 din Acord petrolier de concesiune)
b) Explorarea sau operatiuni de explorare – semnifica ansamblul de studii si operatiuni care se realizeaza pentru cunoasterea conditiilor geologice de acumulare a petrolului si gazelor de sist si cuprinde identificarea zacamantului, evaluarea cantitativasi calitativa a acestora, precum si determinarea conditiilor tehnice si economice de verificare. (Pg.6 din Acord petrolier de concesiune)
c) Exploatarea experimentala – semnifica ansamblul operatiunilor petroliere care incheie etapa de explorare a unui zacamant, efectuata in vederea determinarii conditiilor tehnice si economice de valorificare, in vederea fundamentarii deciziei de trecere la faza de dezvoltare si/sau exploatare a acestuia. (Pg.7 din Acord petrolier de concesiune).
Extras din Acord Petrolier de Concesiune, incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si Chevron Romania Holdings B.V. Pg.14 cap.7.3. Explorare-dezvoltare
7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de evaluare, inclusiv exploatare experimentala de rezerve probabile si posibile, evidentiate in cadrul perimetrului.
Asadar, companiei ii este acordata permisiunea, inca de la inceput, de catre ANRM, sa utilizeze fracturarea hidraulica in faza de EXPLORARE.
Cum poate Agentia de Protectia Mediului sa sustina ca in acele foraje nu se va utiliza fracturarea hidraulica?

Gazele naturale cuprind gazele libere din zacaminte de gaz metan, gazele dizolvate in titei, cele din capul de gaze asociat zacamintelor de titei, precum si gazele rezultate din extractia amestecurilor de gaz condensat.”
Articolul a fost prelut integral de pe finaciarul.ro (http://www.financiarul.ro/2013/05/17/marea-inselaciune-privind-gazele-de-sist-romania-este-din-nou-vanduta/). Continuarea articolului aici
Post Stats
- 1595 words
- 10986 characters
- 520 s reading time
- 797 s speaking time
Link to this post:
<a href="https://www.mediatarget.ro/comunicate-de-presa/marea-inselaciune-privind-gazele-de-sist-romania-este-din-nou-vanduta/">Marea Inselaciune privind gazele de sist: Romania este, din nou, vanduta!</a>