Masterclass Commedia dell’Arte Cu Michele Modesto Casarin si Claudio Colombo

Masterclass Commedia dell’Arte
cu Michele Modesto Casarin si Claudio Colombo

Alla scoperta della mia maschera

Breasla Actorilor organizeaza in perioada 8 – 12 august 2021 un Masterclass de Commedia dell’Arte, sustinut de Michele Modesto Casarin – regizor, pedagog si actor, expert in teatru de masca recunoscut la nivel international – asistat de Claudio Colombo – actor, creator de masti, expert in teatru fizic.

Masterclass-ul se va desfasura in Bucuresti, pe parcursul a 5 zile (8 – 12 august), in intervalul orar 13:00 – 19:00 duminica si 10:00 – 17:00 de luni pana joi, si se adreseaza atat actorilor profesionisti, cat si celor care doresc sa isi imbunatateasca tehnica si expresivitatea corporala.

In acelasi timp, evenimentul reprezinta o buna ocazie de a fi selectat intr-un spectacol de commedia dell’arte montat de Michele Modesto Casarin si Massimiliano Nugnes in anul 2022.

Prezentare
Commedia dell’Arte, baza traditiei italiene, este radacina teatrului european si contemporan, prim exemplu al teatrului ca profesie, este un teatru popular si cult in acelasi timp.
De ce sa ne apropiem de lumea Commediei dell’Arte?
Deoarece prin tehnicile sale se pot obtine flexibilitate, simt al ritmului si capacitate de improvizatie. Este fara indoiala una din cele mai bune forme de antrenament pentru actorii ce abordeaza diferite genuri teatrale, chiar si pe cele aparent distante de Commedia.

Rezultate masterclass
Masca, acoperind expresia fetei, obliga actorul la o implicare fizica desavarsita si la o amplificare a gestualitatii, bazandu-se pe maxima autenticitate si veritate a corpului.
Analiza miscarii si Improvizatia sunt cele doua directii de-a lungul carora se articuleaza masterclass-ul, care porneste de la descoperirea mastii ca instrument expresiv, ii studiaza miscarea in spatiu, abordeaza jocul teatral ca izvor de nebunie a actorului, investigheaza urgenta si motorul actiunilor si studiaza lazzi.

Se vor aborda miscarile, stilizarea si lumea complexa a mastilor in interiorul unei scene de canava. Se vor crea paralele intre povesti si personaje ale Commediei dell’Arte si povesti si personaje ale Teatrului, pentru a intari prin tehnica comicilor dell’Arte puterea expresiva a performerilor de spectacole. Fiecare personaj cu masca are un parcurs precis in cautarea unui trup, unei voci si a unor gesturi extra-cotidiene.
Rezultatele finale al acestui masterclass vor fi acelea de dobandire a instrumentelor indispensabile de „trasare” a acelor coduri de expresie, esentiale in construirea improvizatiilor traite de personajele noastre.

Abordari propuse
☛ antrenament fizic legat de imbunatatirea miscarii corpului in spatiu;
☛ antrenament fizic al abilitatilor motorii preliminar folosirii mastilor: respiratia, conectarea centru-periferie, cap-bazin;
☛ tehnici de baza pentru interpretare cu masca;
☛ antrenament fizic si exercitii ritmice, fizice, vocale si de intonatie;
☛ „lectura” mastii – recunoastere a punctelor focale;
☛ lucru asupra spatiului, ritmicii spatiale si miscarii de intrare si iesire in scena;
☛ crearea si dezvoltarea propriului personaj;
☛ stilizarea istorica a mastilor (Arlecchino, Zanni, Pantalone, Brighella, Dottore, Capitano): miscari, gesturi si interpretare specifica a fiecarui personaj;
☛ improvizatii cu masca, libera nascocire a participantilor de scene scurte intre masti diferite;
☛ elaborarea si structurarea improvizatiei: catre construirea unei canavale.

𝗠𝗜𝗖𝗛𝗘𝗟𝗘 𝗠𝗢𝗗𝗘𝗦𝗧𝗢 𝗖𝗔𝗦𝗔𝗥𝗜𝗡
Regizor, actor si profesor de Commedia dell’Arte. A studiat cu figuri importante ale teatrului national si international, precum Carlo Boso, Eugenio Allegri, Enrico Bonavera, Stefano Perocco di Meduna A. Vasiliev, E. Montanari si M. Martinelli, C. Ronconi, P. Maccarinelli …
In ’95 este membru fondator al companiei de teatru Pantakin, devenind si unul dintre regizorii artistici. De-a lungul anilor s-a dedicat din ce in ce mai mult regiei, dezvoltandu-si propria idee de experimentare prin masca, pe care o aplica pedagogiei.
Regizeaza numeroase spectacole, printre care „Il Corvo”, un basm in masti, care primeste premiul Agis „Leoncino d’oro” pentru cel mai bun spectacol la cel de-al 38-lea festival international de teatru La Biennale di Venezia; „Ultima casa” (dramaturgie de Tiziano Scarpa), care in 2007, tot la Festivalul La Biennale, a primit premiul „Cine este pe scena” pentru cea mai buna adaptare a unui text Goldonian; Villan People, nenorocirea obisnuita care i-a castigat premiul Fersen pentru regie in 2014.

Din 2007 pana in 2016 a avut o colaborare cu Teatrul Masca din Bucuresti, pentru care regizeaza 7 spectacole, primind aprecieri de la public si critici. In cadrul proiectului european „Shakespeare in and beyond the Ghetto”, dirijeaza un atelier international, iar la final, pune in scena „Vanatoarea Salbatica”, un spectacol bazat pe Titus Andronicus pentru Teatrul Tony Bulandra din Targoviste. In 2018 a regizat „Dragostea celor trei portocale” la Teatrul Stela Popescu din Bucuresti si spectacolul „Asediul Venetiei” la Teatrul „Tudor Vianu” din Giurgiu.
De asemenea, este profesor de Commedia dell’Arte la Scoala Teatrului Stabile delle Marche din Ancona (2000-2012), iar in 2007 a fost unul dintre fondatorii Accademia Teatrale Veneta, unde este si profesor. In 2017 s-a alaturat cadrelor didactice din Accademia da Ponte di Vittorio Veneto. In 2018 a inceput sa lucreze cu UNATC „I. L. Caragiale” din Bucuresti, predand Masterului de Pedagogie si devenind membru al Comitetului stiintific al Universitatii. El conduce ateliere si spectacole in Italia si in diferite state ale lumii.

Accesul la Masterclass este privat, iar numarul de locuri este limitat la 20 de participanti.

LOCATIE:
☛ Palatul Universul ( Str. Ion Brezoianu 23-25, 010131 Bucuresti )

PRET BILETE:
650 lei – pana la data de 15 iulie 2021
750 lei – pana la data de 31 iulie 2021
900 lei – pana la data de 8 august 2021

Programul va fi urmatorul:
Duminica, 8 august: 13:00 – 19:00
Luni-Joi | 9 – 12 august: 10:00 – 17:00; cu o pauza de maximum o ora.

Plata se poate face prin transfer bancar in contul RO36 RZBR 0000 0600 1726 4581, Raiffeisen Bank SA – S.C. BREASLA ACTORILOR S.R.L. cu mentiunea „acces masterclass”.

Pentru inscrieri si alte informatii, va rugam sa ne contactati la adresa studio@breaslaactorilor.ro sau la numarul de telefon 0729.669.714.

BREASLA ACTORILOR Website | Instagram | Facebook

Masterclass Commedia dell’Arte Cu Michele Modesto Casarin si Claudio Colombo

Masterclass Commedia dell’Arte Cu Michele Modesto Casarin si Claudio Colombo

Post Stats
  • 913 words
  • 6782 characters
  • 297 s reading time
  • 456 s speaking time
Link to this post:

<a href="https://www.mediatarget.ro/comunicate-de-presa/masterclass-commedia-dellarte-cu-michele-modesto-casarin-si-claudio-colombo/">Masterclass Commedia dell’Arte Cu Michele Modesto Casarin si Claudio Colombo</a>

Lasa un raspuns

%d bloggers like this: