Acest micuţ e-book, achiziţionat de noi cu numai 2,99 lei de pe elefant.ro (http://www.elefant.ro/ebooks/reviste-si-publicatii/biblioteca-galileo-nr-ii-190200.html), conţine două povestiri (una SF, una fantasy) ale unui scriitor român atipic ce s-a remarcat în ultimii ani prin poveştile pline de imaginaţie şi acţiune, ceea ce rar vedem prin ţara noastră, unde încă se mai scrie după modelul din manuale. Dar Oliviu Crâznic a abandonat banalul şi poveştile care se petrec în mahala ori la ţară şi s-a apucat să scrie fantasy, şi nu un fantasy asemănător basmului, cum s-a mai întâlnit pe la noi, ci un dark fantasy cu întâmplări supranaturale medievale şi cu atmosferă englezo-americană. Poate vă amintiţi recenzia noastră la romanul său de succes, …şi la sfârşit a mai rămas coşmarul, o carte cu vampiri plină de suspans, surprize, mistere şi răsturnări de situaţii, dar nu lipsită şi de romantismul adus de femeile frumoase care populează povestea…
În acelaşi stil de-acum cunoscut, Însângerată, luna, una din cele două poveşti conţinute de e-bookul din colecţia „Biblioteca Galileo”, ne arată o călătorie iniţiatică de tipul celor create de Eliade, fiind plină totodată de imagini tulburătoare, pasionale, agresive, în genul Stoker sau Poe. Combinaţia, ajutată şi de amprenta personală a lui Oliviu, pe care o putem uşor identifica în complexitatea acţiunii şi în twist-ul final, ca şi în gândurile personajului care narează povestea, duce la un rezultat original, plăcut, interesant…
Pe scurt, este o poveste cu iele, se petrece în Transilvania, dar povestea are calitatea unei drame anglo-saxone clasice, personajele prinzând viaţă sub ochii noştri care le urmăresc plini de interes destinele încurcate. Deci, dacă vă place genul fantasy întovărăşit de mistere macabre, paranormal, niţel horror şi o poveste de dragoste nesiropoasă, Însângerată, luna e pentru voi…
Ultima clepsidră este un science fiction poliţist, despre un ucigaş în serie care călătoreşte în timp şi despre un Cluj aflat undeva la un capăt de pământ şi la un sfârşit de lume. Oraşul şi personajele au ca model Londra lui Dickens, smogul se ridică peste tot, clădirile sunt vechi şi părăginite, locuitorii purtând jobene, bastoane şi alte accesorii clasice – dar ca în orice SF de marcă, intervin şi mai multe elemente de tehnică viitorologică, baloane, trăsuri mecanice, aparaturi ciudate, tunele şi „găuri de vierme”. Ca şi în povestea fantasy, Oliviu Crâznic aduce o surpriză mare la final, rezolvă din câteva tuşe sigure şi neaşteptate misterul, iar povestea necesită un citit foarte atent, pentru ca cititorul să îi prindă toate subtilităţile. Ultima clepsidră a fost nominalizată la mai multe premii naţionale pentru Povestirea anului 2011…
Un e-book foarte bun la un preţ foarte mic, alt lucru rar în România… Echipa MediaTarget
Post Stats
- 505 words
- 2993 characters
- 164 s reading time
- 252 s speaking time
Link to this post:
<a href="https://www.mediatarget.ro/editorial/recenzie-biblioteca-galileo/">Recenzie Biblioteca Galileo</a>