Focus: Holocaust. Impotriva uitarii si a negarii

In perioada 1419 octombrie 2013, Asociatia One World Romania organizeaza la Muzeul National al Taranului Roman evenimentul intitulat Focus: Holocaust. Impotriva uitarii si a negarii.
One World Romania incearca sa aduca in prim plan un subiect neglijat si trucat, a carui simpla mentionare inca irita, tocmai pentru ca este atat de important. Pornind de la filme documentare, va fi explorat Holocaustul din Romania si se va discuta despre repercusiunile acestui tragic episod istoric asupra societatii romanesti de azi.

De-a lungul celor 6 zile vor avea loc proiectii de film, dezbateri, ateliere pentru profesori si elevi de liceu, in incercarea de a crea un context pentru rememorare, impotriva uitarii si a negarii. In deschiderea evenimentului, pe 14 octombrie, la ora 19.00, va avea loc vernisajul expozitiei Pogromul de la Iasi. Expozitia, prezentata in premiera la Bucuresti, aduce la lumina filmul tulburator al evenimentelor din iunie 1941.
In fiecare seara, la Studioul Horia Bernea vor avea loc proiectii de film, urmate de o serie de discutii cu invitatii evenimentului, pe diferite teme – Extremism si xenofobie, ieri si azi; Holocaustul romilor din Romania; De la fascism la comunism. Filmele proiectate in cadrul evenimentului de la Muzeul National al Taranului Roman vor fi: Odessa (regia Florin Iepan), Turner Film Diaries (regia James T. Hong), Purity Beats Everything (regia Jon Bang Carlsen), Hidden Sorrows: The Persecution of Romanian Gypsies During WWII (regia Michelle Kelso) si Charging the Rhino (regia Simcha Jacobovici).

Pentru a doua oara anul acesta, va avea loc o proiectie maraton a capodoperei lui Claude Lanzmann – Shoah, considerat inca cel mai important film realizat vreodata despre Holocaust. Cele 550 de minute de proiectie, impartite in 4 episoade, sunt programate pentru zilele de joi, vineri si sambata la Studioul Horia Bernea, incepand zilnic cu ora 19.00.

Miercuri, 16 octombrie va avea loc un atelier educational pentru profesori de liceu, sustinut de Florin Iepan, iar sambata, 19 octombrie, reprezentanta Anne Frank House din Amsterdam, Tali Padan, va sustine un workshop educational pentru elevi de liceu.

Focus: Holocaust / Impotriva uitarii si a negarii este un eveniment organizat de Asociatia One World Romania in parteneriat cu Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Konrad Adenauer Stiftung, Institutul National pentru studierea Holocaustului in Romania „Elie Wiesel“, Centrul Ceh din Bucuresti şi Anne Frank House.

In perioada 14 – 19 octombrie 2013, Asociatia One World Romania organizeaza la Muzeul National al Taranului Roman evenimentul intitulat Focus: Holocaust. Impotriva uitarii si a negarii.

In perioada 14 – 19 octombrie 2013, Asociatia One World Romania organizeaza la Muzeul National al Taranului Roman evenimentul intitulat Focus: Holocaust. Impotriva uitarii si a negarii.

 

Post Stats
  • 400 words
  • 2787 characters
  • 130 s reading time
  • 200 s speaking time
Link to this post:

<a href="https://www.mediatarget.ro/evenimente/culturale-si-altele/focus-holocaust-impotriva-uitarii-si-negarii/">Focus: Holocaust. Impotriva uitarii si a negarii</a>

Lasa un raspuns

%d bloggers like this: