Scriitoare finlandeză Sofi Oksanen vine la Bucuresti

Scriitoare finlandeză Sofi Oksanen vine la Bucureşti între 26 şi 29 martie.
Sofi Oksanen, cea mai importantă scriitoare finlandeză a momentului, autoarea romanului Purificare, va participa în Bucureşti la întâlniri cu cititorii şi lansarea oficială a volumului, apărut acum câteva săptămâni la Editura Polirom.
Scriitoare a fost declarată “Personalitatea Anului 2009” în Finlanda, fiind cunoscută atât ca scriitoare şi dramaturg, dar şi ca o persoană implicată activ în dezbaterile politice contemporane.
S-a născut în 1977, dintr-un tată finlandez şi mamă din Estonia. A studiat literatura şi dramaturgia la Helsinki, devenind cunoscută odată cu lansarea romanelor Stalinin Iehman (Vacile lui Stalin, 2003) şi Baby Jane (2005).
În 2007 a scris piesa de teatru Puhdistus (Purificare), care a fost pusă în scenă în 11 ţări diferite. Piesa stă la baza romanului cu acelaşi nume, publicat un an mai târziu. Cartea acesteia este una dintre cele mai citite din Finlanda ale tuturor timpurilor.
Bestseller internaţional, tradus în 43 de limbi, Purificare a adăugat în portofoliu peste 10 premii internaţionale de prestigiu.

Programul evenimentelor:
Dezbatere cu tema “Stigmatele: istoria scrisă pe trupurile femeilor” (26 martie, 18:00, Cafe Boheme-Căderea Bastiliei nr. 11)
Lansarea romanului Purificare şi şedinţă de autografe (27 martie, 18:00, Librăria Cărtureşti-str. Arthur Verona nr. 13-15)

Sofi Oksanen - Purificare

Sofi Oksanen - Purificare

Romanul Purificare construieste o complexa drama de familie pe fundalul Estoniei rurale din timpul dictaturii sovietice si apoi din anii ’90, detaliind consecintele pe care le au abuzurile si violentele unui regim represiv. Aliide Truu isi traieste batrinetile in singuratate, la marginea unui sat depopulat, pregatindu-si leacurile si muraturile si ascultind radioul, cind in curtea ei apare peste noapte o fata necunoscuta, vorbind o estoniana invechita, cu accent rusesc. Fata este o fugara, iar din gesturile nervoase si speriate, din povestile pe care le spune, Aliide recunoaste in tinara speriata o victima a unor violente ce-i evoca dureros traume asemanatoare, pe care, la rindul ei, a trebuit sa le indure si sa le tainuiasca pentru a ramine in viata. Pe masura ce Aliide si Zara se apropie tot mai mult, legaturile dintre ele ies la lumina, dezvaluind amintiri reprimate si constientizarea unui rau ce continua sa faca victime mult timp dupa ce radacina sa a disparut.
„Marirea si decaderea sint temele alese de Sofi Oksanen pentru romanul sau, Purificare, o carte pe care nu v-as recomanda s-o cititi noaptea. Ea readuce in memorie lucruri pe care le voiam uitate, grozavii intimplate in momentele de ratacire ale lumii, si spune povestea a milioane de oameni impinsi in mijlocul dezastrului, pentru a-si gasi fericirea spulberata si destinul aflat la nesfirsit in miinile unor tirani. Intimplarile sint vazute prin ochii a doi oameni instrainati – o batrina ciudata si o tinara razvratita si traumatizata –, amanunt ce face efectul romanului cu atit mai puternic.” (The Economist)
 „Un roman de o minunata subtilitate, ce o apropie pe Sofi Oksanen de cei mai buni scriitori ai momentului.”
(Kirkus Reviews)

 

Post Stats
  • 490 words
  • 3337 characters
  • 159 s reading time
  • 244 s speaking time
Link to this post:

<a href="https://www.mediatarget.ro/evenimente/culturale-si-altele/scriitoare-finlandeza-sofi-oksanen-vine-la-bucuresti/">Scriitoare finlandeză Sofi Oksanen vine la Bucuresti</a>

Lasa un raspuns

%d bloggers like this: