Expozitia “DESPRE TRĂINICIA LUCRURILOR PĂMÂNTEŞTI” – Nicolae Grigorescu

Prin expoziţia „Despre trăinicia lucrurilor pământeşti“ – Nicolae Grigorescu, Muzeul Naţional Cotroceni readuce în atenţia publicului creaţia marelui pictor Nicolae Grigorescu (1838-1907), fondatorul picturii moderne româneşti.
Expoziţia este rodul fructuoasei colaborări dintre Muzeul Naţional Cotroceni şi prestigiosul Muzeu de Artă din Craiova, reflectând totodată şi conceptul mobilităţii patrimoniului intermuzeal. Aflat într-un amplu proces de restaurare, Muzeul de Artă Craiova a oferit cu generozitate Muzeului Naţional Cotroceni, spre expunere, colecţia Nicolae Grigorescu, pentru a putea fi astfel admirată de către publicul bucureştean.
În ceea ce priveşte tematica abordată de Nicolae Grigorescu în lucrările sale – peisajul, portretul, imaginea ţăranului român, carele cu boi, pictura istorică – toate aceste subiecte se regăsesc în cadrul expoziţiei, prin lucrări de o mare valoare patrimonială.
Peisajul este genul pe care artistul l-a pus în centrul activităţii sale, concepându-l altfel, prin transformarea peisajului dintr-un decor convenţional şi lipsit de viaţă, într-un echivalent poetic al motivului în faţa căruia artistul vibra sincer. Portretele lui Grigorescu dovedesc un excepţional talent în transpunerea psihologiei individuale şi sociale a modelelor sale, iar imaginea ţăranului român este foarte sugestivă, viabilă şi în ultimă instanţă plină de autenticitate.
Legat de pictura istorică, renunţând la imaginarea unor scene istorice şi mânat de un puternic sentiment patriotic, Nicolae Grigorescu a participat la campania Războiului pentru Independenţă de la 1877 pentru a imortaliza, în tablouri pline de adevar, eroismul şi jertfa aceloraşi tărani pe care-i pictase în îndeletnicirile lor paşnice. Alături de toate aceste teme, cea a carului cu boi a rămas emblematica pentru satul românesc tradiţional, consacrând gloria lui Grigorescu.
Despre marele clasic al picturii româneşti, Henri Focillon (istoric şi critic de artă francez) spunea: „Nicolae Grigorescu este român cu tot sufletul şi în toată opera sa… Prietenia cu artiştii francezi nu a reuşit să-l smulga meditaţiei româneşti… El este român prin sentiment, prin lirismul fin, prin simpatia pe care o pune în pictură, în alegerea motivelor de o melancolică întindere sau de o intimitate visătoare, prin ceea ce are tandru şi spiritual în maniera sa“.

Administraţia Prezidenţială şi Muzeul Naţional Cotroceni vă invită în perioada 17 septembrie 2011 – 17 martie 2012 la expoziţia DESPRE TRĂINICIA LUCRURILOR PĂMÂNTEŞTI – NICOLAE GRIGORESCU, expoziţie de pictură din colecţia Muzeului de Artă

http://www.muzeulcotroceni.ro/expo_prezent/grigorescu.html

Expozitia "DESPRE TRĂINICIA LUCRURILOR PĂMÂNTEŞTI" - Nicolae Grigorescu

Expozitia "DESPRE TRĂINICIA LUCRURILOR PĂMÂNTEŞTI" - Nicolae Grigorescu

Post Stats
  • 450 words
  • 2986 characters
  • 146 s reading time
  • 225 s speaking time
Link to this post:

<a href="https://www.mediatarget.ro/evenimente/expozitii/expozitia-despre-trainicia-lucrurilor-pamantesti-nicolae-grigorescu/">Expozitia “DESPRE TRĂINICIA LUCRURILOR PĂMÂNTEŞTI” – Nicolae Grigorescu</a>

Lasa un raspuns

%d bloggers like this: