Romania, artisti contemporani la Paris – Origin’Art

Centrul American pentru Artă Dorothy’s Gallery va găzdui în lunile iunie şi iulie ale acestui an o expoziţie de pictură a 5 tineri artişti români, reuniţi sub titlul “Origin’Art”. Această temă doreşte să scoată în evidenţă individualităţile fiecărui artist, pe fundalul comun al istoriei politice şi sociale a României lor natale, să surprindă care este partea de originalitate şi care este parte de influenţă a mediului cultural şi socio-politic în care se dezvoltă fiecare dintre artiști.

La mai bine de douăzeci de ani de la desprinderea artei de propaganda ideologică, arta Europei de Est își caută discursul global care să o caracterizeze ca identitate post comunistă.
Arta contemporană are caracter de universalitate fără a mai fi pusă sub însemnele naționale sau regionale. Cu toate acestea artiștii își hrănesc autenticitatea universalității din resursele locale.
Ante-globalizare, propaganda politică ideologică a funcționat ca verigă de legătură între istoriile locale ale Europei de Est. Istoria recentă s-a tradus în artă și uneori a rescris chiar istoriile mai vechi. Acest tip de infuzie de istorie în artă este  caracteristică regimurile dictatoriale ori comuniste.
Cea mai mare dificultate a artei noului Est, după ce a ars etapele stilurilor vestice, a fost să se împace cu propria istorie. Acest lucru destul de dificil a fost realizat prin lucrări de artă care vorbesc despre trecutul recent cu o înverșunare dusă la obsesie. Scufundat în timp, prezentul artei românești contemporane își încheie discret rememorarea amintirilor comuniste. După douăzeci de ani, arta noului Est nu mai vorbește la timpul trecut. Estetica imediatului banal, perisabil este imortalizată în imagini picturale. Această zonă de preocupare prezintă feţe ale realităţii cotidiene privite fără aurul gloriei, investigând în particular forme ale frumosului prezent neidealizat.
Artiștii contemporani români Radu Belcin, Dragoș Burlacu, Francisc Chiuariu, Aurel Tar se opresc asupra detaliilor interacţiunilor locale şi mixajelor culturale ale globalizării.

Proiect cu sprijinul Institutului Cultural Român din Paris

Organizatori: Dorothy’s Gallery – Centrul american pentru artă, Năsui colecție privată&galerie, Ditcomm
Irina Dobre, coordinator comunicare (FR)
e-mail: irina.dobre@ditcomm.eu
Oana Ioniță, coordinator comunicare (RO)
mobil: (+40) 0730 040 514
e-mail: oana@cosminnasui.com
Claudia Droc, manager de proiect (FR)
Tel: 0033 01 47 05 15 31
e-mail: claudiadroc@institut-roumain.org
Cosmin Năsui, manager de proiect (RO)
tel: (+40) 0723 358 945
e-mail: cosmin@cosminnasui.com

Curator: Cosmin Năsui
Artiști: Radu Belcin, Dragoş Burlacu, Francisc Chiuariu, Flavia Pitiş, Aurel Tar

Expoziție: 08 iunie – 15 iulie 2012
Vernisaj : 8 iunie, 19:00 – 22:00
Dorothy’s Gallery
27, rue Keller, 75011 Paris
Orar: de miercuri până sâmbătă, de la 13:00 la 19:00; marţi şi duminică de la 16:00 la 19:00

Romania, artisti contemporani la Paris – Origin’Art

Post Stats
  • 449 words
  • 3031 characters
  • 146 s reading time
  • 224 s speaking time
Link to this post:

<a href="https://www.mediatarget.ro/evenimente/expozitii/romania-artisti-contemporani-la-paris-originart/">Romania, artisti contemporani la Paris – Origin’Art</a>

Lasa un raspuns

%d bloggers like this: