Expozitie „The Severed Garden“ by Vadim Cretu @ Arbor.art.room

Expozitie „The Severed Garden“ by Vadim Cretu @ Arbor.art.room

☛ 12 Decembrie 2020 – 24 Ianuarie 2021, L-V: 17.15 – 19.30, S-D: 14.00 – 19.30, Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11, Bucuresti)

Expozitia „The Severed Garden“ a peisagistului neconventional Vadim Cretu, o inedita propunere expozitionala apartinand curatorilor Andrei si Andreea Grosu, binecunoscuti regizori si oameni de teatru (au fondat si coordoneaza compania Teatrul Independent UNTEATRU), care pasesc cu temeritate spre alte zone artistice decat cele cu care sunt obisnuiti, la propunerea managerului cultural Victoria Nagy Vajda.

Vadim Cretu (originar din Republica Moldova, dar format la Bucuresti, in atelierul maestrului Stefan Caltia), remarcat prin marea cantitate de lucrari comisionate de Casa Regala a Romaniei, ceea ce l-a facut sa fie considerat „pictorul oficial“ al acesteia. Peisagistica sa de inalta clasa artistica i-a atras renumele de „un Ruisdael roman“, dar pictura lui Cretu are ecouri si din artisti prerafaeliti, precum John Everett Millais. Picteaza in general gradini, adevarate labirinturi vegetale, incalcite si prolixe, dar si selve teutone, intunecate si nelinistitoare, de un gotic tipic germanic. Peisajele silvane din aceasta expozitie vor constitui o revelatie pentru iubitorii de arta bucuresteni.

Acceptand atragatoarea propunere a galeristei, curatorii Andrei si Andreea Grosu au venit cu elemente din artele pe care le stapanesc cel mai bine, realizand astfel in spatiul Arbor.art.room un neasteptat si de neratat dialog al artelor. Titlul expozitiei le-a fost sugerat de versurile piesei „The Severed Garden“ a celebrei trupe The Doors (avandu-l ca lider si vocal pe genialul Jim Morrison): „They are waiting to take us / into the severed garden“.

Fundalul sonor („soundtrack“-ul, cum il numesc curatorii) va fi asigurat de cantecul The Doors, cu variatiuni ale celebrului Adagio in G Minor compus de Albinoni. Sotii Grosu au remodelat spatiul Arbor.art.room pentru „recrearea atmosferei din primul strat al operei artistului“, dorindu-si ca singurele puncte luminate sa fie tablourile. „Galeria devine un spatiu adanc in care imersiunea este posibila chiar daca privesti cu nasul lipit de geamuri. Un cadru intunecat pentru intunericul din spatele peisajelor vii ale artistului. Iar coloana sonora este The Doors, pentru ca e un continuu recital de poezie ascuns in acorduri“, spun Andrei si Andreea Grosu.

Statement-ul curatorial al sotilor Andrei si Andreea Grosu:
Arta e dezbatuta dintotdeauna. Poate ca asta este menirea actului artistic, sa nasca pareri, senzatii, polemici aprinse. Sa nasca ceva in oameni. Pe langa toate acestea, arta mai face un lucru valoros: emotioneaza. Emotia e tot ce ne dorim in fata operei de arta.
Vadim Cretu creeaza un eseu in imagini despre o lume nevazuta, o lume care ascunde intuneric in fiecare colt neatins. Primplanul acestor spatii imaginate este o coordonata pentru ce am invatat ca inseamna viata. Dedesubturile acestui univers fascineaza obsesiv la o privire atenta, ascunzisurile necunoscute care transpar din spatele celor mai vii asezari de pe pamant ne inspaimanta pana la pietrificare si ne prefac in statuile din mijlocul padurii sale. Intunecimea care pandeste de dupa fiecare infaptuire verde conduce spre lumea tragediei antice, din care parca descind siluetele statuare purtatoare de voci neinsufletite ale pacatelor, care ne vor tulbura neintrerupt. Arta lui Vadim Cretu emotioneaza. Te simti infirm si neajutorat in fata ei. Iti rascoleste toate simturile, te poseda si te subjuga cu o forta neghicita. Te trezesti cu tine fata in fata. Singur.

Acest proiect face parte din programul de sustinere a galeriilor de arta din Bucuresti initiat de Primaria Capitalei prin Directia Generala de Arhitectura Peisagistica si Monumente de For Public si Centrul Cultural Expo Arte.

Deschiderea expozitiei „The Severed Garden“ se va face in conformitate cu toate normele sanitare in vigoare, iar programul de vizitare s-a prelungit pe durata mai multor ore pentru a permite un aflux constant de vizitatori. Intrarea in spatiul expozitional se efectueaza direct din strada si nu permite stationarea niciunui grup, oricat de redus, de persoane.

Vadim Cretu website | Instagram Vadim Cretu | Facebook Arbor.art.room | VR on Theopen-art.com

Expozitie „The Severed Garden“ by Vadim Cretu @ Arbor.art.room

Expozitie „The Severed Garden“ by Vadim Cretu @ Arbor.art.room

Post Stats
  • 657 words
  • 4500 characters
  • 214 s reading time
  • 328 s speaking time
Link to this post:

<a href="https://www.mediatarget.ro/evenimente/expozitii/vadim-cretu-the-severed-garden-at-arbor-art-room/">Expozitie „The Severed Garden“ by Vadim Cretu @ Arbor.art.room</a>

Lasa un raspuns

%d bloggers like this: