Vernisajul expozitiei CHOPIN INDRAGOSTIT

Institutul Polonez din Bucuresti, Muzeul National de Etnografie din Varsovia si Muzeul National al Taranului Roman va invita joi, 1 martie 2012, de la ora 17.00, la vernisajul expozitiei CHOPIN INDRAGOSTIT, care va avea loc in Sala Foaier.

Vor vorbi:
dr. Virgil Stefan Nitulescu – directorul Muzeului National al Taranului Roman,
Maja Wawrzyk – directorul Institutului Polonez din Bucuresti si
dr. Adam Czyżewski – directorul Muzeului National de Etnografie din Varsovia

Dupa momentul de deschidere, publicul este invitat la Studioul Horia Bernea, la concertul Influente nationale in muzica lui Chopin, sustinut de Janusz Prusinowski Trio.

Expozitia prezinta legaturile dintre muzica traditionala si muzica lui Fryderyk Chopin si contine lucrari ale artistilor din diferite parti ale lumii – traditii care par sa-l fi inspirat pe compozitorul polonez. Adam Czyżewski, cel care a creat conceptul acestei expozitii, a colaborat cu specialisti de la Institutul de Arta din cadrul Academiei Poloneze de Stiinta, printre care Ewa Dahlig-Turek sau Maria Pomianowska (care conduce ansamblul „Zespół Polski”), ea insasi compozitor si multiinstrumentist care popularizeaza in strainatate muzica lui Chopin. Printre obiectele prezentate in expozitie se afla instrumentele folosite in epoca, in zona rurala din regiunea Mazovia. Unele dintre ele, precum tambalul, basul si cimpoiul sunt inca folosite in muzica populara poloneza. Altele, precum suka din Biłgoraj si Mielec sau vioara din Płock nu au supravietuit pana astazi, dar au fost reconstituite dupa surse iconografice sau in baza descoperirilor arheologice, fiind prezente in cadrul expozitiei.
O parte importanta a expozitiei este dedicata fonogramelor care infatiseaza portretul muzical al artistilor din Mazovia, care au invatat sa cante ascultandu-si maestrii, interpretand repertoriul ani la rand.
Inregistrarile de arhiva, care sunt prezentate in cadrul expozitiei, provin de la Institutul de Arta din cadrul Academiei Poloneze de Stiinta. Culegerea si colectarea materialelor sonore ale muzicii traditionale poloneze a debutat inca din perioada interbelica, cele mai multe dintre inregistrari fiind distruse in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Datorita eforturilor depuse de Jadwiga si Marian Sobieski, arhivele au fost reconstituite. Intre 1950 si 1954, in timpul unei actiuni privind culegerea de folclor muzical (Akcja Zbierania Folkloru Muzycznego), au fost inregistrate 46.000 de fonograme, multe dintre ele fiind si astazi folosite de catre companiile de inregistrari, pentru producerea de noi discuri. Multumita inregistrarii muzicienilor nascuti in a doua parte a secolului al XIX-lea si in prima parte a secolului al XX-lea, avem posibilitatea de a explora sunetul epocii lui Fryderyk Chopin.
Chopin nu a fost influentat doar de muzica mazoviana sau poloneza in general. De aceea, instrumente mult mai exotice, precum santor, kemancze si saranga pot fi vazute in expozitie.

Curatorul expozitiei: dr. Adam Czyżewski
Scenografia: Maria Pomianowska
Consultant stiintific: dr. Ewa Dahlig-Turek

Janusz Prusinowski Trio inseamna, de fapt, patru discipoli si continuatori ai muzicienilor de la sat, in acelasi timp o formatie avangardista cu un „sound” si un limbaj al improvizatiei caracteristice. Imbina muzica cu dansul, arhaicul cu modernul. Stilul usor recognoscibil al Trio-ului incearca sa faca cunoscute cele mai importante elemente ale muzicii rurale, din centrul Poloniei. Demonstreaza ca muzica traditionala a satului polonez poate fi un punct de referinta pentru multe genuri: prin melodicitatea si tempo-ul rubato se apropie de Chopin, improvizatiile o fac sa semene cu blues-ul si jazz-ul, prin coloristica duce cu gandul la muzica contemporana, prin expresivitate aduce cu rock-ul.
Intrarea este libera.

Organizatori: Institutul Polonez din Bucuresti, Muzeul National de Etnografie din Varsovia, Muzeul National al Taranului Roman

Vernisajul expozitiei CHOPIN INDRAGOSTIT

Vernisajul expozitiei CHOPIN INDRAGOSTIT

Post Stats
  • 570 words
  • 4056 characters
  • 185 s reading time
  • 285 s speaking time
Link to this post:

<a href="https://www.mediatarget.ro/evenimente/expozitii/vernisajul-expozitiei-chopin-indragostit/">Vernisajul expozitiei CHOPIN INDRAGOSTIT</a>

Lasa un raspuns

%d bloggers like this: