Zilele Filmului Romanesc la TIFF 2012

Una dintre cele mai aşteptate secţiuni ale TIFF-ului vine anul acesta, aşa cum şi-a obişnuit publicul, cu filme în premieră absolută şi producţii recente care-i vor ţine în priză pe spectatori timp de trei zile, între 7 şi 9 iunie. 11 lungmetraje şi 16 scurtmetraje cuprinde selecţia pe 2012 a Zilelor Filmului Românesc, realizată de directorul artistic al Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Mihai Chirilov. Pentru prima dată, graţie interesului stârnit de filmele româneşti în fiecare an, la TIFF, proiecţiile vor începe încă de miercuri, 6 iunie. 
În premieră absolută, cu câteva luni înainte de lansarea oficială, cinefilii din Cluj vor avea ocazia să vadă noul film al lui Florin Piersic Jr., Killing Time, o parodie a filmelor noir cu asasini plătiţi. „Doi ucigaşi cu simbrie îşi aşteaptă viitoarea victimă într-un apartament gol. Orele se scurg. Tensiunea creşte. Glumiţele nevinovate se transformă în împunsături ironice. Insultele devin ameninţări. Va curge sânge” – promite Killing Time. Florin Piersic Jr. e implicat în acest film în triplă ipostază: ca regizor, scenarist şi actor. I se alătură, în distribuţie, Cristian Ioan Gutău, Daniel Popa, Olimpia Melinte şi Florin Zamfirescu.
De prima proiecţie cu public va avea parte şi filmul Şi caii sunt verzi pe pereţi, al treilea lungmetraj regizat de Dan Chişu. Filmul vorbeşte despre iluzia îmbogăţirii peste noapte, iluzie pe care două cupluri o trăiesc diferit: unul are un bilet câştigător la loterie, însă cu un alt nume scris pe el, iar celălalt cade în plasa loteriilor online false. În distribuţie, actorii Ionuţ Vişan, Anca Florescu, Adrian Titieni, Tudor Smoleanu, Nicodim Ungureanu, Oxana Moravec, Constantin Ghenescu, Coca Bloos şi Oreste Teodorescu.
O altă premieră absolută este şi comedia Despre oameni şi melci, în regia lui Tudor Giurgiu. Povestea muncitorilor care încearcă să-şi salveze fabrica aflată în faliment, la începutul anilor ’90, apelând la o soluţie inedită, îi reuneşte pe Andi Vasluianu, Dorel Vişan, Monica Bîrlădeanu, Andreea Bibiri, Valeria Seciu, Ovidiu Crişan, Ion Grosu, Clara Vodă şi Alina Berzunţeanu, alături de renumitul actor francez Jean François Stevenin şi de fiul său, Robinson Stevenin.
Trei dintre peliculele recente vor concura, la rândul lor, în secţiunea dedicată filmului autohton: drama familială cu accente de thriller Toată lumea din familia noastră (r. Radu Jude), Undeva la Palilula – spectaculoasa producţie a îndrăgitului regizor de teatru Silviu Purcărete, şi Din dragoste cu cele mai bune intenţii (r. Adrian Sitaru), care le-a adus actorilor Bogdan Dumitrache şi Adrian
Titieni câte un trofeu Gopo, iar cineastului, un premiu pentru regie la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, unde Dumitrache a fost, de asemenea, premiat pentru interpretare.
Pentru prima dată în Zilele Filmului Românesc, cinefilii vor avea parte de un lungmetraj de animaţie, Crulic – drumul spre dincolo (r. Anca Damian). Selecţionat în numeroase festivaluri internaţionale şi nominalizat la Gopo pentru Cel mai bun film, filmul a bifat recent performanţa de a concura în selecţia oficială a celui mai important festival de animaţie din lume, cel de la Annecy.
Radu Gabrea îşi aduce în premieră mondială la TIFF docu-drama despre sfârşitul Ceauşeştilor – Trei zile până la Crăciun (Ultimele zile din viaţa Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu), în care Victoria Cociaş şi Constantin Cojocaru joacă rolurile dictatorilor. Filmul reconstituie ultimele momente din vieţile lor, după ce au părăsit sediul Comitetului Central în elicopter, şi combină scene filmate cu actori, interviuri cu martori direcţi şi imagini de arhivă.
Din meniul celor trei zile de film românesc nu lipsesc nici documentarele. Ivana Mladenović prezintă povestea a trei foşti deţinuţi tineri după eliberare, în Turn Off the Lights, proiectat la Festivalul de Film Tribeca de la New York, Anca Hirte vine cu Păcătoasa Teodora, un film tulburător despre măicuţele din mănăstirile ortodoxe, iar Bogdan Ilie-Micu reface călătoria cu motorul a fotografului Mihai Barbu, cale de 26.000 de kilometri, în Un gând, un vis, Doyle… şi-un pix.
E anul regizoarelor la TIFF, cu nu mai puţin de zece în întreaga selecţie ZFR, şapte dintre ele având scurtmetraje. Iulia Rugină vine cu două filme: Sink, parte dintr-un proiect al Şcolii de actorie de film înfiinţate de Dragoş Bucur, Dorian Boguţă şi Alexandru Papadopol, şi un segment din tripticul 30-40-50, regizat alături de Eva Pervolovici şi Stanca Radu. Andra Chiriac prezintă Reflex, Rodi Cotenescu vorbeşte despre imigraţie în Grand Hotel Italia, Cristina Iacob – despre birocraţie în comedia În film la Naşu’, iar clujeanca Cecilia Felméri aduce puzzle-ul Minute Infinite.
Breath, filmul unui alt clujean, Bán Attila, intră pe listă alături de Hello Kitty (r. Millo Simulov), dublu nominalizat la Premiile Gopo, De azi înainte (r. Dorian Boguţă), desemnat Cel mai bun scurtmetraj românesc la Festivalul NexT, The Scream (r. Sebastian Cosor), votat Cea mai bună animaţie românească la Anim’est, Chefu’ lui Adrian Sitaru sau Tatăl meu e cel mai tare (r. Radu Potcoavă).
 
Preview

În acest an, juriul care va decide câştigătorii Premiilor Zilele Filmului Românesc pentru Cel mai bun film, respectiv Cel mai bun Debut, este format din Michel Ciment, celebrul critic de film al revistei Positif, autor a peste 15 cărţi de cinema, Guilhem Caillard, critic de film pentru publicaţia canadiană Panorama-cinéma şi selecţioner pentru Cinemania Film Festival din Montreal, şi Vincenzo Rossini, director artistic al Festivalului Internaţional de Film de la Milano.
Câteva surprize româneşti le-au fost rezervate spectatorilor şi în cadrul Proiecţiilor speciale TIFF. Kiddo, în regia lui Millo Simulov, primul film interactiv din România, va testa reacţia publicului
din Cluj, într-o proiecţie cu totul deosebită, în timpul căreia cei din sală vor putea decide soarta protagoniştilor în momente-cheie ale acţiunii, din variantele oferite de realizatori. Kiddo (Anamaria Maier) este o tânără cu o viaţă dificilă, care-şi revarsă furia pe ringul de box. Mult prea des, viaţa ei ajunge la răscruce, punând-o în faţa unor alegeri.
O proiecţie specială la TIFF va avea şi filmul care documentează povestea răvăşitoare a cailor din zona Letea, Gone Wild. Realizat pentru canalul franco-german Arte de regizorul Dan Curean de la TVR Cluj, documentarul a fost dezvoltat în cadrul Discovery Campus MasterSchool şi va fi proiectat în premieră la TIFF.
Direct de la Cannes, unde figurează în selecţia Semaine de la Critique, din partea Suediei, va veni la Cluj şi scurtmetrajul regizorului stabilit la Stockholm, Ştefan Constantinescu – Family Dinner. Protagonista filmului este o femeie care schimbă sms-uri deocheate pe telefon, din baie, în timp ce soţul şi fiica pregătesc cina. Pe afiş, actorii Fanny Risberg, Michael Jansson şi Fanny Garanger.
Două alte producţii româneşti apreciate vor rula în secţiunea Ziua HBO la TIFF: documentarele Vorbitor, de Radu Muntean şi Alex Baciu, şi Doina Groparilor, în regia lui Pavel Cuzuioc.
 
Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va avea loc între 1 – 10 iunie la Cluj-Napoca. O a şasea ediţie se va desfăşura la Sibiu, între 13 şi 17 iunie.
Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR).
Cu sprijinul: Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Centrului Naţional al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Consiliului Judeţean Cluj, Institutului Cultural Român, Institutului Cultural Român din New York

PAGINA EVENIMENT

 

Zilele Filmului Romanesc la TIFF 2012

Zilele Filmului Romanesc la TIFF 2012

 

Post Stats
  • 1321 words
  • 8151 characters
  • 430 s reading time
  • 660 s speaking time
Link to this post:

<a href="https://www.mediatarget.ro/evenimente/festivaluri/zilele-filmului-romanesc-la-tiff-2012/">Zilele Filmului Romanesc la TIFF 2012</a>

Lasa un raspuns

%d bloggers like this: