Dăm voce: Don’t Bite Your Tongue

Dăm voce: Don’t Bite Your Tongue

Educație sexuală neideologizată, bazată pe cercetare, prezentată din perspectivă artistică

Timp de o oră librăria Cărtureşti Carusel a fost ocupată de vocile şi sunetul performerilor din proiectul Don’t Bite Your Tongue. În tot acest timp publicul a fost invitat să viziteze spaţiul librăriei şi să răsfoiască cartea Don’t Bite Your Tongue proaspăt ieşită din tipografie.

Cartea și lectura performativă dau voce experienţelor şi unor confruntări sexuale relatate de persoane reale intervievate în perioada de cercetare a proiectului. Cercetarea DBYT are la bază o structură de interviu cu peste 40 de întrebări care acoperă 10 tematici cu privire la sexualitate şi identitate sexuală: identitate şi sexualitate; sexualitate şi senzualitate; educaţie sexuală; dorinţă sexuală; nuditate; orgasm; dinamici de putere şi practici sexuale alternative; comportament şi reprimare sexuală; filme porno şi fantezii; sexul şi viitorul. Structura de interviu a fost conturată în jurul curiozităţilor personale ale persoanelor implicate şi definitivată cu sprijinul psihoterapeutei Dianei Frazei, în baza unui proces de investigare psihologică şi sociologică asupra sexualităţii. 9 membri/e ai/ale proiectului au realizat interviuri one on one cu 30 de persoane de vârste, identităţi şi orientări sexuale diferite.

Cartea este disponibilă în librăriile Cărtureşti din Bucureşti, Cluj şi Timişoara şi pe site-ul Developing Art

🦉 intervenţie – lectură performativă:
☛ concept: Alina Uşurelu
☛ voci: Alina Uşurelu, Andreea Novac, Cabiria Morgenstern, Lala Mişosniky şi Paula Dunker
☛ sound design: Alexandros Raptis

🦉 carte:
☛ autor: Alina Uşurelu, Codruţa Pohrib, Dana Berghes
☛ editor: Karin Budrugeac
☛ design grafic: Andrei Cincan
☛ fotografii: Alina Uşurelu

☛ Producător: Asociaţia Developing Art
☛ Proiect finanţat de Ministerul Culturii

☛ Despre Don’t Bite Your Tongue
DBYT este un proiect care s-a născut în 2018 la Bucharest International Dance Film Festival, în cadrul unui workshop de dezvoltare de filme de dans. Ideea i-a venit Alinei Ușurelu într-o perioadă din viaţa ei când tocmai ieşise dintr-o relaţie de șase ani, cea mai lungă şi cea mai serioasă de până atunci.
Proiectul răspunde necesității de a „vorbi” deschis, corect și informat despre sex, sexualitate și identitate sexuală.

DBYT este o antologie de fragmente de interviuri, sondaje de cercetare informală şi texte care contextualizează tema centrală în filosofia contemporană (postumanism, feminism şi studii de gen, etică). Interviurile au fost realizate în cadrul proiectului DBYT, proiect desfăşurat în 2020 și care a beneficiat de finanțare AFCN la sesiunea I din 2020, secţiunea Arte Vizuale. Cercetarea aferentă proiectului editorial a fost deja inițiată în faza incipientă a proiectului mai mare, care poartă acelaşi nume, DBYT, proiect în care cercetători și consultanți cu expertiză în psihologie, artiști, oameni de cultură și comunicare au elaborat un chestionar riguros din punct de vedere științific și metodologic, selectând în baza unor criterii prestabilite 30 de participanți la cercetare pentru a-i intervieva pe larg pe tema sexualității.

Dăm voce: Don’t Bite Your Tongue

Dăm voce: Don’t Bite Your Tongue

Post Stats
  • 519 words
  • 3453 characters
  • 169 s reading time
  • 259 s speaking time
Link to this post:

<a href="https://www.mediatarget.ro/evenimente/lansari/dam-voce-dont-bite-your-tongue/">Dăm voce: Don’t Bite Your Tongue</a>

Lasa un raspuns

%d bloggers like this: